Over Irene

Lezen, lezen, lezen...

Als kind was ik altijd aan het lezen. Ik liep zelfs, al lezend, met een boek over straat.

Toen mijn kinderen jong waren…

Drie gezichtjes kijken mij verwachtingsvol aan. Welk verhaal zal ik dit keer vertellen? Hoe komt hun gekozen onderwerp in het verhaaltje? Ik hoor ze schaterlachen. Hun adem inhouden als het heel spannend is. En hun wenkbrauwen fronsen, als iets toch heel gemeen is. Ze kruipen dicht tegen mij aan. 

Het bracht mij op het idee van Het Kinderkeuzeboek. Maar dan is het boek er nog niet!

Oktober 2016

‘Heb je interesse in het schrijfweekend?’ Het was een vraag die Aukje Nauta mij stelde. En ik deed het. Ik hing aan de lippen van de coaches: Geert Kimpen, Christine Pannebakker, Walter Supèr, Aukje Nauta en Cristel van der Ven. En wat een lol had ik met de medecursisten. Ik kijk er nog steeds met een warm gevoel op terug.

Het Kinderkeuzeboek kreeg steeds meer vorm. Na het schrijfweekend stond ik vaak om zes uur op. Vastbesloten om van dit boekje een succes te maken.

Mijn man Richard en onze kinderen, Tamara, Marieke en Stef, luisterden geduldig. Ze gaven hun mening en ik bleef continu verbeteren. Ook mijn schoonzussen Diana en Wendy lazen mee en voor. En ook andere mensen die dicht bij mij stonden.

Ik werd begeleid door de topschrijfster Christine Pannebakker. Mijn verhalen werden steeds beter. En ik kreeg positieve reacties van kinderen, ouders en vrienden.

Maar toch was het niet goed genoeg. Wat was ik teleurgesteld dat ik een afwijzing ontving van een uitgever. Wel was ik blij met de opbeurende reactie van Christine:
‘Je mag vertrouwen op jouw boek. Wel denk ik dat het altijd goed is om te blijven werken en te blijven schaven tot je het perfecte verhaal hebt.’

Inmiddels is het 2019

Ik zie mij nog zitten in het zonnetje, samen met medecursist Bert. ‘Je hebt het er steeds over,’ zei hij. ‘Je moet er gewoon mee verder!’ Hij had gelijk. Opnieuw schaafde ik mijn verhaaltjes bij, maar waarom stroomde het dan nog niet?

Maart 2020

Het coronavirus brak uit. Van de een op de andere dag was mijn agenda ineens leeg. Kinderen mochten niet meer naar school. Ouders werkten veelal vanuit huis. In al deze narigheid ontstond ook creativiteit. Ik kreeg het idee kinderen zelf mee te laten tekenen nu ze thuis waren. Ik had ze iedere dag een nieuw verhaaltje beloofd. Tot diep in de nacht werkte ik door, om dit ook voor elkaar te krijgen.

Dit videofilmpje maakte ik om te vragen of kinderen mee wilde tekenen. Ontroerd was ik door de prachtige tekeningen die ik ervoor terugkreeg van Anne, Annemijn, Babette, Diese, Eline, Jade, Jara, Jazz, Linde, Liv, Loïs, Mats, Nette, Noë, Ruben, Susan, Tijn en Xavi.

De verhalen waren geschreven en ik benaderde uitgeverij Paris Books. Ik wist dat ik hier wilde zijn. Geert Kimpen en Michelle Shanti brengen zo veel positiviteit. Hier hoort mijn boekje thuis! Michelle liet op een zaterdag een ingesproken whatsappberichtje achter. Haar positieve berichtje liet bij mij de tranen over mijn wangen stromen.

Dezelfde ochtend zat ik al bij mijn vriendin Jolanda Booms voor de opmaak van dit boek. En daarna kwam alles in een stroomversnelling. Supertrots ben ik dat Jolanda dit boek heeft opgemaakt met alle mooie tekeningen. En dat mijn dochter Marieke en haar vriendin Merel het keuzemenu hebben getekend. De goede begeleiding van Michelle van A tot Z. Het advies dat ik van Joost heb gekregen over de boekomslag. De mooie foto die Tess maakte. Het ActiveCampaign advies van Jan, waardoor ik iedere dag een verhaaltje kon toesturen. Het redactieverslag van Juliëtte. Het advies en de coördinatie van Jeroen om dit boek gedrukt te krijgen. Deze website die Richard ontwierp. En niet te vergeten alle enthousiaste mensen die mij volgen via social media.

1 juli 2020
Mijn droom is werkelijkheid geworden! Het boek is er! Om dit te vieren hield ik een feestje   met de kinderen die mee hadden getekend in mijn tuin. Deze foto werd gemaakt door Ton van Steijn. 

Juli - november: boekverkoop
Wat werd ik blij van alle mooie reacties. Van kinderen die nu een lievelingsboek erbij hebben. Ouders, opa's en oma's, juffen en meesters die genieten van het samen lezen. Kinderen die zelf aan het lezen zijn geslagen en het boek niet weg kunnen leggen. 

Vol enthousiasme bracht ik mijn boek naar de boekenwinkels: Bredero Boekhandel Santpoort, Bruna Velserbroek, Read Shop IJmuiden en Kiekeboek in Haarlem. Ook al hadden ze al een overschot aan boeken, ze wilden het boek zeker een plaats in hun winkel geven.

Maar om te zeggen dat het boek als broodjes uit de winkel gingen, dat was echt niet het geval.
'Ik ga je helpen,' had Hans Heijnen gezegd. Hans ken ik van het schijfweekend wat ik eerder volgde.  
'Dit prachtige boek vol plezier verdient het toch niet om op zolder te staan?' En ik was het met hem eens. Daarvoor had ik dit boek gemaakt! Verbinding en plezier wil ik ermee brengen. En als het kan, zou ik graag uit de kosten willen komen. Hans, maar ook Edith van der Linde, Harriët den Nieuwenboer, Corinne Muller en niet te vergeten mijn man Richard dachten mee.  

We probeerden van alles. En samen kwamen we op een supermooi idee: "Zoom eens met je (achter)kleinkind". Om zo de eenzaamheid terug te dringen. Ik heb geprobeerd om daar subsidie voor te verkrijgen, maar dat kreeg ik niet voor elkaar. We probeerden van alles, maar de boekverkoop ging niet heel hard omhoog. Mijn mooie missie van het brengen van verbinding en plezier, eindigde dat het mij veel  energie en tijd kostte. Boeken niet bij kinderen, maar op zolder. Nee, aan te verdienen hoef ik niet, maar iets uit de kosten komen zou toch wel leuk zijn.

Mijn hart ging sneller kloppen van het idee van "zoom eens met je kleinkind". Ik bedacht mij dat dit kwam omdat je dan de verbinding en plezier twee keer uitvergroot. Als gever en als ontvanger aan ook nog eens een mooi doel! Mijn energie was terug en enthousiast ging ik er weer mee aan de gang. 

December 2020: verbinding met goede doelen
Ik nam contact op met Hugo Peters die ik uit mijn ING tijd ken (ik werkte daar in diverse functies op HR gebied).  Hij zet zich nu in voor de Voedselbank. Ik sprak met hem over mijn idee en hij was enthousiast.

Spontaan kreeg ik een belletje van Joop Teunissen van Manen, die ik ook uit mijn ING tijd ken. Hij benaderde mij mocht interviewen over mijn boek voor de VO-ING (Vereniging Oud ING Medewerkers ING Bank). Superleuk natuurlijk! Joop gaf mij ook de tip om mensen te laten kiezen aan welk goed doel ze het boek konden schenken. En dat deed ik. Aan mijn volgers op Facebook vroeg ik om ideeën voor goede doelen. En zo kwam ik op de andere twee goede doelen: De Kinderbox voor jarige kinderen en Kinderstad waar kinderen hun ziek zijn even kunnen vergeten.

Ik gaf er ruchtbaarheid en ik had een superleuk interview in het radioprogramma Seaport van de Gemeente Velsen. 

En nee, ook in dit geval lopen de donaties niet storm. Maar wel ben ik dankbaar naar de mensen die meededen of een mooie reactie gaven. En met mijn donaties erbij maken we echt deze kinderen blij! 

Maak je eigen verhalenboek 

Kiezen is leuk, maar zelf verhalen schrijven is nog leuker!
Tijdens de Kinderboekenweek, oktober 2020, ging ik bij groep 3 en 4 op bezoek bij de Jan Campertschool in Driehuis. In groepjes van drie of vier bedachten de kinderen zelf wie de hoofdpersoon in hun verhaal was en over welk dier het ging en waar ze dan waren. Zo was er een Panda in een palmboom die werd gebeten door een mier. Of een hond bij de zee, die ging spelen met een kat. En er werd ook een grote Arena getekend, waar Ajax tegen Juventus ging spelen (en Ajax won). Zowel kinderen als leerkrachten genoten hiervan.

Zeker nu we weer in een nieuwe lockdown zitten, is het heel leuk om met je kind of kleinkind je eigen verhalenboek te maken. Klik hier voor de beschrijving hoe je dit doet. 

Tot slot
Ik geniet van deze reis. Dankbaar in alle verbindingen die ik mag maken. En ik besef ook heel goed: Nooit had ik zonder hulp dit boek kunnen maken en verder brengen.

Uit de grond van mijn hart: Dankjewel voor jouw bijdrage!

Liefs Irene


 

Een aantal ingezonden tekeningen

 

Hetkinderkeuzeboek.nl


Bestellen