Kinderboekenweek

Kinderboekenweek

geplaatst op: 02-10-2020

Vrijdag 2 oktober was ik tijdens de Kinderboekenweek op bezoek bij de Jan Campert School te Driehuis. Natuurlijk las ik voor uit ‘Het Avontuurlijke Kinderkeuzeboek.’ Het boek waar je zelf kiest uit een hoofdpersoon (Stef of Sophie), een dier (een giraffe, lammetje of een olifant) en een plek waar het zich afspeelt (in een tuin, op vakantie, of in een kasteel).

Groep 3 koos voor Sophie, het lammetje en op vakantie. Zo hoorden ze hoe Sophie mocht helpen bij de geboorte van twee lammetjes.

Bij groep 4 kwamen de jongens in het verweer. De meiden waren in de meerderheid, dus logisch dat er voor Sophie werd gekozen. Toen mochten de jongens samen voor het dier kiezen. Dat werd de olifant. En ze waren op vakantie. Ademloos luisterden de kinderen naar het verhaaltje.

Daarna mochten ze zelf aan de slag. Als klas een eigen verhalenboek maken, hoe leuk is dat! In groepjes van drie of vier verzonnen ze hun eigen verhaal. Iedereen mocht iets verzinnen. De een koos voor de hoofdpersoon, de ander voor het dier en weer een ander voor waar ze zijn.

‘Dit is een koala,’ legt een van de meiden uit. Ze houdt haar tekening omhoog waarbij de koala halverwege een palmboom is. ‘En toen werd hij gebeten bij zijn oog door een mier. De koala sloeg het beestje weg. Maar daar werd zijn oog alleen maar dikker van.’

Ik loop naar het volgende tafeltje. ‘Kijk dit is de arena,’ zegt de jongen trots. Hij laat zijn mooie tekening zien. Ajax tegen Juventus wordt er gespeeld. Op mijn vraag wie er zou winnen hoeft hij niet te twijfelen: ‘Ajax natuurlijk.’

 ‘Kijk, ik maak heel veel zand.’ En inderdaad, het blaadje papier kleurt al mooi geel. Daarachter tekent het meisje de zee. Naast haar wordt een hond getekend en tegenover haar tekent een klasgenootje een kat. ‘Ja, want ze gaan met elkaar spelen op het strand.’

Ze waren nog niet allemaal klaar, maar gelukkig mogen ze het op een ander moment afmaken. Wat zal dat een mooi verhalenboek worden!

 

Een aantal ingezonden tekeningen

Hetkinderkeuzeboek.nl


Bestellen